En sikker byggebranche

En sikker byggebranche

Den danske bygge- og anlægsbranche skal være et attraktivt sted at arbejde

Gennem årene er arbejdsmiljøet blevet markant forbedret, men vi er absolut ikke i mål endnu. Byggeriet er stadig den branche med flest alvorlige ulykker og mest nedslidning. Samtidig har det psykiske arbejdsmiljø i mange år stået i skyggen af det fysiske, men skal branchen fortsat være attraktiv, er vi nødt til at få en bedre tone på pladserne og mange steder en mere professionel tilgang til ledelse.

Fakta om ulykker i byggeriet

Hvert år anmeldes ca. 4.500 ulykker i byggeriet, herunder ca. 1.100 alvorlige ulykker

Byggeriet står for 13 % af alle alvorlige arbejdsulykker og 20 % af alle dødsulykker, selvom kun 6 % af arbejdsstyrken er ansat i branchen

Hvert år rammes over 10 % af en eller flere arbejdsulykker

En arbejdsulykke koster virksomheden ca. 30.000 kr. Virksomheden skal omsætte for ca. 2 mio. kr. for at dække de direkte omkostninger ved en arbejdsulykke

De fleste bygningsarbejdere trives godt. Stemningen er frisk, håndværket er i orden, og arbejdet giver mening. Alligevel er arbejdsmiljø i byggeriet en stor udfordring. Mange kommer ud for en ulykke eller bliver fysisk slidt. Dårligt arbejdsmiljø gør det hårdt at gå på arbejde – især når man kommer op i årene.

Et godt arbejdsmiljø bygger på god planlægning. Når der er styr på sikkerhed og sundhed, glider arbejdet bedre. Synlig ledelse smitter af på arbejdsmiljøet. Og det er afgørende, at de ansatte deltager aktivt i arbejdet med at forbedre arbejdsmiljøet – både i dagligdagen og på den længere bane.

Det tager tid at udvikle en stærk tradition for sikkerhed, men uanset om arbejdspladsen er lille eller stor, er det aldrig for sent at gå i gang. Et godt samarbejde er vejen til høj sikkerhed.

Løbende dialog og ærligt samarbejde er nøglen til et godt arbejdsmiljø. Daglig dialog om sikkerhed gør en positiv forskel, men det er også vigtigt at vælge arbejdsmiljørepræsentanter og deltage aktivt i sikkerhedsarbejdet på byggepladsen og arbejdsmiljøorganisationen i virksomheden. Arbejdsmiljørepræsentanter skal klædes ordentligt på, bl.a. gennem årlig supplerende uddannelse om arbejdsmiljø.

 

Nyttige links:

Hent pjecen “Håndbogen til det gode arbejdsmiljø” her

Få mere viden om arbejdsmiljø hos Branchefællesskabet for arbejdsmiljø

Hold dig opdateret om reglerne på din arbejdsplads hos Arbejdstilsynet

Temaside om at arbejde med asbest