Asbestnedtagning er et livsfarligt gør det selv-projekt

Jeg kan kun på det allerkraftigste advare imod, at man gør asbestnedrivning til et gør-det-selv-projekt eller at man entrerer med håndværkere, som ikke ved, hvad de her har med at gøre.

16. september, 2024
Debatindlæg

Der er lange ventetider på at få håndværkere til at fjerne tage med asbest, kunne TV Midtvest fortælle for nyligt. Efterspørgslen efter håndværkere er så massiv, at det ifølge kanalen nærmest har ”væltet tømrer- og byggefirmaerne omkuld”.

Selv om jeg selvfølgelig kun kan glæde mig over at der er stor efterspørgsel efter håndværkere, så er det desværre udtryk for en trist tendens, som vi kan genkende fra hele landet. Nemlig at der er rigtigt mange private som vil have fjernet deres asbesttag, inden nye regler træder i kraft ved nytår, for dermed at spare nogle penge. Men det er en besparelse, som risikerer at komme med en sundhedsmæssig efterregning. Det er jo ikke, fordi jeg ikke kan forstå, at folk gerne vil spare penge, men risiciene ved selv at give sig i kast med det her arbejde, kan have virkelig alvorlige, sundhedsmæssige konsekvenser.

Det er ikke bare farligt for dem, som arbejder med at pille asbestindholdigt materiale ned, men også for de børn og familiemedlemmer, som kan indånde asbeststøv, der er endt i børneværelset eller i sandkassen.

Grunden til hastværket, som vi oplever i hele landet, skyldes, at fra 1. januar vil det kræve en autorisation, når for eksempel et asbesttag skal skiftes ud med et nyt. Og reglerne gælder både for private og for håndværkere. Hvis loven bliver overtrådt til den tid, er der udsigt til bøder på mindst 30.000 kroner til professionelle – og halvdelen for private.

Regler som vi har været med til at presse igennem for at forhindre lungehindekræft, der hvert år rammer halvanden hundrede danskere. Asbest kan desuden, ifølge Kræftens Bekæmpelse, være medvirkende årsag til at udvikle kræft i lunger, strube og æggestokke. En europæisk beregning viser, at 1.300 danskere hvert eneste år dør som følge af asbestrelaterede sygdomme.

Jeg kan kun på det allerkraftigste advare imod, at man gør asbestnedrivning til et gør-det-selv-projekt eller at man entrerer med håndværkere, som ikke ved, hvad de her har med at gøre. Vi har i BAT-kartellet – en sammenslutning af syv fagforbund for landets byggearbejdere – foreslået, at regeringen, der har foreslået at genindføre BoligJobordningen, det såkaldte håndværkerfradrag, åbner op for at man kan bruge det til at fjerne eksempelvis asbesttage.

Det mener vi kunne tage toppen af det behov for hastværk, som mange boligejere åbenbart har for at få arbejdet gjort billigt. Men indtil det sker, så vil vi gerne henstille til boligejerne om at tænke sig rigtigt godt om, inden de kaster sig ind i et potentielt livsfarligt gør-det-selv-projekt.

 

Indlægget er også bragt i Avisen Danmark.

Om forfatteren
Claus von Elling
formand i Danske Byggefag
Claus von Elling er formand for Danske Byggefag og formand for 3F Byggegruppen.