VM i Saudi-Arabien: DBU og spillerne må lægge pres på FIFA

I FIFA's verden fungerer sport som et skjold, der dækker over udnyttelse og manglende rettigheder. Hvis FIFA vil nyde godt af Saudi-Arabiens oliepengene, må de også tage ansvar.  

25. februar, 2025
Debatindlæg

Ved at tildele VM i 2034 til Saudi-Arabien sender FIFA et tydeligt signal om, at menneskerettigheder kommer i anden række, når pengene ruller.

Det internationale fodboldforbund FIFA har endnu en gang ignoreret sine egne principper og belønnet et land med systematiske krænkelser af arbejderes rettigheder.

Mens FIFA promoverer festlige fodboldøjeblikke, bliver migrantarbejdere, primært fra Indien og Bangladesh, sat til at bygge turneringens stadions, hoteller og infrastruktur under uacceptable og livsfarlige forhold.

Med et budget på 1,3 billioner dollars – eller 135 gange prisen på Femern Bælt-forbindelsen – er der tale om gigantiske byggeprojekter, hvor millioner af migrantarbejdere fra Sydøstasien vil blive udsat for systematisk udnyttelse.

Gældsslaveri og tilbageholdelse af pas

Det internationale byggearbejderforbund BWI har gennemført undersøgelser, der viser en chokerende virkelighed for landets millioner af migrantarbejdere.

Gældsslaveri, tilbageholdelse af pas, forbud mod at sige op og udbetaling af løn, der enten er forsinket eller slet ikke kommer, er desværre dagligdag for arbejdere i Saudi-Arabien.

Den ekstreme varme, farlige arbejdsforhold og manglende sikkerhedsudstyr gør situationen endnu værre.

Arbejdere, der klager, risikerer fyring og tvangshjemsendelse uden løn.

Erfaringerne fra slutrunden i Qatar står lysende klart. Det var en kæmpe fiasko. Der blev lovet reformer, men reelle forbedringer udeblev, og så snart slutrunden var forbi, var migrantarbejdernes forhold igen glemt.

Den internationale fagbevægelse blev ikke migrantarbejdernes medspiller, men myndighedernes forlængede arm.

I FIFA’s verden fungerer sport som et skjold, der dækker over udnyttelse og manglende rettigheder. Hvis FIFA vil nyde godt af Saudi-Arabiens oliepengene, må de også tage ansvar.

De kan ikke nøjes med symbolske hensigtserklæringer og PR-stunts, men må kræve bindende forbedringer for arbejdernes vilkår. Det, der kræves, er konkrete handlinger, uafhængig kontrol med arbejdsforholdene og gennemsigtighed i, hvordan migrantarbejderne behandles.

Danmark bør ikke stille sig på sidelinjen. DBU, spillere og andre aktører i fodboldverdenen har en platform, der kan bruges til at lægge pres på FIFA.
Det handler ikke om at boykotte, men om at sikre, at fodboldfesten ikke bliver bygget på moderne slaveri.

FIFA har gjort det klart, at de ikke frivilligt vil ændre kurs – men de kan tvinges til det, hvis presset bliver stort nok.

 

Indlægget er også bragt i Altinget Idræt.

Om forfatteren
Søren Sand Kirk
direktør i Danske Byggefag
Søren Sand Kirk er direktør i Danske Byggefag.