Uden klare regler om udenlandsk arbejdskraft, udnytter mørke kræfter systemet

Ingen har gavn af, at arbejdskriminalitet får lov at brede sig. Det skader tilliden til byggebranchen og underminerer hele samfundets tro på retfærdighed.

25. november, 2024
Debatindlæg

På onsdag 27. november samles politikere, fagfolk og organisationer i Folketinget for at drøfte en af byggebranchens største udfordringer: Migranters forhold på det danske arbejdsmarked.

Høringen, som er arrangeret af Folketingets beskæftigelsesudvalg, kommer på et vigtigt tidspunkt.

Antallet af udenlandske arbejdere på det danske arbejdsmarked nærmer sig 400.000 – en fordobling på blot ti år. Det kræver handling, hvis vi skal sikre et mere fair og velfungerende arbejdsmarked.

Udfordringerne med udenlandsk arbejdskraft er velkendte og veldokumenterede. Dokumentarer som ‘Den Sorte Svane’ og ‘Underdanmark’ har afsløret, hvordan organiseret kriminalitet og social dumping truer vores arbejdsmarked.

Hele landet er kommet på fornavn med Fasar, men han er desværre ikke et enkeltstående tilfælde. Historier om mafiagrupper fra Sydeuropa og Østeuropa viser, hvor alvorligt problemet er.

Ingen har gavn af, at arbejdskriminalitet får lov at brede sig. Det skader tilliden til byggebranchen og underminerer hele samfundets tro på retfærdighed.

Når virksomheder, der følger reglerne, bliver udkonkurreret af useriøse aktører, skader det også Danmarks status som et attraktivt sted at arbejde og investere i.

På høringen vil Danske Byggefags opfordring være, at politikerne bør se nærmere på, hvordan vi sikrer bedre kontrol med den udenlandske arbejdskraft.

Initiativer som kædeansvar, ID-kort og en offentlig hvidliste over lovlydige virksomheder kan hjælpe med at dæmme op for problemerne. Samtidig skal vi fastholde høje krav til, hvem der kan få opholds- og arbejdstilladelse i Danmark.

Det er afgørende, at udenlandske arbejdere, der kommer hertil, bidrager positivt og bliver en del af et ordentligt arbejdsmarked.

Danske løsninger for danske værdier

Den danske byggebranche bygger på stolte håndværkstraditioner, innovation og kvalitet.

For at bevare disse værdier skal vi investere i opkvalificering af vores egen arbejdsstyrke og give flere danskere en chance for at blive en del af branchen.

Men efterspørgslen på arbejdskraft til byggeri af Femern Bælt-forbindelse, Storstrømsbro og supersygehuse er så massiv, at det er et fatamorgana at tro, at vi kan klare det uden udenlandsk arbejdskraft.

Men det skal ske på ordnende forhold. Derfor er onsdagens høring er en vigtig mulighed for at sætte retning.

Politikerne skal tage ansvar og sikre, at Danmark forbliver et attraktivt land, hvor både danske og udenlandske arbejdere kan arbejde under ordnede forhold.

Vi har brug for klare regler, stærkere kontrol og en fælles indsats mod de mørke kræfter, der udnytter vores system.

Det handler om mere end byggeri – det handler om tillid, retfærdighed og vores fælles fremtid.

 

Indlægget er også bragt i Altinget.

Om forfatteren
Claus von Elling
formand i Danske Byggefag
Claus von Elling er uddannet tømrer og formand for Danske Byggefag og formand, 3F Byggegruppen.