Tilliden til byggebranchen hænger i en tynd tråd
Byggebranchen kunne være et forbillede – en sektor, hvor man kan tjene en god løn, udvikle sig fagligt og være stolt af det, man skaber. Men i stedet har vi i stigende grad set branchen blive præget af kyniske forretningsmodeller, hvor lovløshed og udnyttelse hersker.
Byggebranchen i Danmark står ved en skillevej.
Sager om asbestaffald, urimelige arbejdsforhold for migrantarbejdere og social dumping har sat fokus på de mange problemer, der præger vores sektor.
Det er ikke længere nok at se den anden vej. Hvis vi ikke griber ind nu, vil vi miste ikke kun de gode medarbejdere, men også tilliden til, at byggebranchen kan være en lovlydig og ansvarlig del af samfundet.
I Danske Byggefag – en sammenslutning af syv fagforbund, hvis medlemmer arbejder i byggeriet – mener vi, at handling er nødvendig – og det haster.
Den organiserede del af byggebranchen arbejder hver dag for at sikre ordnede forhold, men vi kæmper mod en voksende kriminalitet, der truer med at undergrave alt det, vi har bygget op.
Byggebranchen kunne være et forbillede – en sektor, hvor man kan tjene en god løn, udvikle sig fagligt og være stolt af det, man skaber. Men i stedet har vi i stigende grad set branchen blive præget af kyniske forretningsmodeller, hvor lovløshed og udnyttelse hersker.
De seneste sager om blandt andet dumpning af asbestaffald og brugen af mindreårige i farlige arbejdsopgaver er kun toppen af isbjerget. Dokumentaren Underdanmark har yderligere sat lys på de urimelige vilkår, mange migrantarbejdere i byggeriet bliver udsat for.
Det er en virkelighed, hvor der svindles med løn, arbejdstider og sikkerhed, og hvor hovedentreprenører og bygherrer i sidste ende slipper for ansvaret, selvom de høster profitten.
Det er undergravende for de dygtige og flittige medarbejderes retsbevidsthed, når de gentagne gange oplever, at virksomheder slipper for straf, når illegale medarbejdere eller sort arbejde afsløres.
Problemet med kriminalitet i byggebranchen er vokset eksplosivt siden 2004, da EU’s østudvidelse gav fri adgang til det danske arbejdsmarked. Dette skulle have været en styrke for dansk byggeri, men i stedet har det ført til en udbredelse af social dumping og dårligere arbejdsvilkår for alle.
Københavns Kommunes kontrolenhed finder snyd med løn og vilkår i 80 procent af de entrepriser, hvor de foretager kontrol i 3. entrepriseled. Det er uacceptabelt.
Vi ser alt for ofte, lange entreprisekæder på simple opgaver. Hver gang en opgave sendes videre til en underentreprenør, bliver det sværere at holde styr på, om reglerne bliver overholdt.
De lange kæder gør det muligt for virksomheder at frasige sig ansvaret for de arbejdsforhold, deres projekter bliver gennemført under. Det er ikke et system, der gavner nogen – hverken arbejdsgiverne, medarbejderne eller samfundet som helhed. Men alligevel fortsætter det, fordi det giver mulighed for at udnytte billig arbejdskraft og samtidig fraskrive sig ansvaret.
Danske Byggefag mener, at ansvaret for denne udvikling skal placeres der, hvor værdien af arbejdet ender – nemlig hos hovedentreprenøren og bygherren. De kan ikke længere slippe af sted med at vende det blinde øje til de forhold, deres underleverandører byder arbejderne.
Det er på tide, at arbejdsgiverne begynder at tage et større ansvar for hele entreprisen, fra start til slut. Hvis de ikke vil gøre det frivilligt, må politikerne træde til og stramme op på reglerne.
Byggebranchen er en af de vigtigste sektorer i Danmark. Den skaber arbejdspladser for tusindvis af mennesker og er en afgørende del af vores økonomi. Men hvis vi fortsætter ad den nuværende vej, risikerer vi at miste de dygtige medarbejdere, som holder hjulene i gang, og at de unge vil vende branchen ryggen.
Det er allerede nu svært at rekruttere nok kvalificerede håndværkere, og det bliver kun sværere, hvis ikke vi får styr på de usunde forhold.
Dette indlæg er også bragt i Dagens Byggeri.