Entreprenørstop drukner i bureaukratisk sump

Vi bakker op om entreprenørstop som værktøj, men reglerne er så bureaukratiske, at det reelt kun rammer virksomheder, der nærmest demonstrativt nægter at overholde loven.

26. marts, 2025
Pressemeddelelse

Entreprenørstop har potentiale – men rammer for få, for snævert og for sent.

Sådan lyder advarslen fra Danske Byggefag forud for Folketingets behandling af lovforslag om entreprenørstop på byggepladser (L115) i morgen, torsdag den 27. marts.

Organisationen frygter, at reglerne bliver så bureaukratiske, at kun de allermest grove syndere bliver ramt – og alt for sent i forløbet.

Danske Byggefag, en sammenslutning af syv fagforeninger på byggeområdet, frygter at forslaget i sin nuværende form får en begrænset – hvis nogen overhovedet – virkning ude på byggepladserne.

“Vi bakker op om entreprenørstop som værktøj, men reglerne er så bureaukratiske, at det reelt kun rammer virksomheder, der nærmest demonstrativt nægter at overholde loven. Det er hverken hurtigt eller effektivt nok til at sikre ordnede forhold på byggepladserne,” siger Claus von Elling, der er formand for Danske Byggefag.

Intentionen er, at Arbejdstilsynet kan standse arbejdet på en byggeplads efter gentagne advarsler og påbud. Men processen er lang, og en gennemsnitlig byggeplads eksisterer kun i ti måneder.

“Tiden løber simpelthen fra os,” påpeger Claus von Elling.

Entreprenørstoppet blev oprindeligt lanceret som et initiativ, der skulle dæmme op for grov og hensynsløs social dumping i byggebranchen, men i processen er det blevet nedgraderet til at være udelukkende et arbejdsmiljøværktøj.

”Indsatsen mod social dumping er helt fraværende i det her forslag. Alt det som omhandler lønsvindel, skattesvindel, og opholdsgrundlag, som er blandt de største udfordringer i branchen, er slet ikke med. Selvfølgelig skal der også være værn imod arbejdskriminalitet i sådan et værktøj” lyder kritikken fra Claus von Elling.

Bureaukratiske forhindringer skal ned

Danske Byggefag har foreslået en række forbedringer af forslaget, som skal gøre entreprenørstoppet virkningsfuldt.

Danske Byggefag foreslår blandt andet:

  • At entreprenørstop kan iværksættes straks ved grove overtrædelser
  • At entreprenørstop udover arbejdsmiljøovertrædelser, også dækker tilfælde med arbejdskriminalitet.
  • At perioden med intensiveret tilsyn forkortes betydeligt
  • At formelle brud på arbejdsmiljøregler – som manglende APV eller AMO-uddannelse – tæller med i vurderingen

Danske Byggefag anbefaler samtidig, at der indføres et opfølgnings- og evalueringsværktøj, så effekten kan måles og forbedres over tid.

Vi opfordrer Folketinget til at sikre, at entreprenørstop bliver det effektive værktøj, branchen har brug for. Ikke en bureaukratisk skrivebordsøvelse.

 

Læs også det forslag til forbedringer af lovforslaget som Danske Byggefag sammen med 3F Byggegruppen har udarbejdet.

Om forfatteren
Claus von Elling
formand for Danske Byggefag
Claus von Elling er uddannet tømrer og formand for Danske Byggefag og formand for 3F Byggegruppen.